Knihy o cirkevných otcoch

Knihy o cirkevných otcoch

(59 produktov)

Cirkevní otcovia sú duchovno-náboženskí spisovatelia prvého až začiatku ôsmeho storočia, ktorých spi...

Filtre

Kategórie

Najobľúbenejšie
Najnovšie
Najlacnejšie
Najdrahšie
Najvyššia zľava
E-kniha
E-kniha: Nad slovami sv. Izáka Sýrskeho - Homília 54-64
E-kniha: Nad slovami sv. Izáka Sýrskeho - Homília 54-64

Miron Keruľ-Kmec

Asketické homílie svätého Izáka Sýrskeho sa považujú za najlepšiu učebnicu duchovného života. Svätý Izák Sýrsky nielen detailne predstavuje základné kroky pre budovanie intenzívneho vzťahu s Bohom, ale postupne čitateľa dvíha k duchovným výšinám.

Ihneď na stiahnutie
-13%

12,90 €

E-kniha
E-kniha: Nad slovami sv. Izáka Sýrskeho - Homília 46-53
E-kniha: Nad slovami sv. Izáka Sýrskeho - Homília 46-53

Miron Keruľ-Kmec

O tom, čo je asketický život, by vedeli povedať mnohí športovci, či umelci. Žiadny pokrok ani v športe ani v umení sa nedosiahne zadarmo. A nie je tomu ináč ani v oblasti duchovných hodnôt. I tu sa vyžaduje istá dávka sebazáporu, askézy. V uvedených oblastiach má askéza podobu dlhých a vytrvalých hodín tréningu a cvičenia. V duchovnej oblasti si askéza vyžaduje podobné úsilie.

Ihneď na stiahnutie
-14%

11,90 €

Audiokniha
Audiokniha: Evergetinos 2 - Výroky púštnych otcov
Audiokniha: Evergetinos 2 - Výroky púštnych otcov

Miron Keruľ-Kmec

Dielo Evergetinos uvádza čitateľa do umenia duchovného života prostredníctvom výberu z učenia mnohých svätých prvých desiatich storočí. Ide o praktického sprievodcu pre očistenie mysle, uzdravenie vášní a náklonností k hriechu a pre dosiahnutie vnútornej premeny, ktorá je cieľom kresťanského života a spásy. Človeku ukazuje jednotlivé kroky na ceste k zbožšteniu - theosis. Táto publikácia sa venuje 8. až 17. hypotéze, ktoré sa najprv dotýkajú stavu duše pred a po smrti a neskôr poukazujú na nutnosť odpútania sa od sveta. Reflexie a komentáre sú vlastne prípravou na online formačné stretnutia Filokalia Live. Záznamy z predchádzajúcich stretnutí sú dostupné na podcaste Pramene.

Ihneď na stiahnutie
-15%

15,84 €

E-kniha
E-kniha: Nad slovami sv. Izáka Sýrskeho - Homília 5-24
E-kniha: Nad slovami sv. Izáka Sýrskeho - Homília 5-24

Miron Keruľ-Kmec

Veľmi často stojíme ako kresťania pred otázkou, ako máme konkrétne žiť duchovný život, život v Kristovi, v každodenných radostiach a sklamaniach? Cirkevní otcovia nám ponúkajú vďaka svojej osobnej skúsenosti duchovného života s Ježišom Kristom návod, ako dosiahnuť jednotu s Bohom. To je tradícia Cirkvi, ktorá je pokladom. Z nej čerpá aj druhý diel zbierky zamyslení otca Mirona Keruľ-Kmeca st., ktoré vychádzajú z Asketických homílií (5 až 24), svätého Izáka Sýrskeho alebo Izáka z Ninive. Jeho dielo, Asketické homílie, ktoré vzniklo v 7. storočí, bolo preložené do mnohých jazykov a prekonalo všetky prekážky, ktoré oddeľovali kresťanov medzi sebou navzájom. Svojou duchovnou tvorbou ide o jedného z najznámejších východo-sýrskych mníchov.Vo svojich homíliách neodovzdáva svoje reflexie, ale predovšetkým svoju konkrétnu skúsenosť. Jazyk je priamy, nesprostredkovaný filozofickými kategóriami, bohatý na obrazy typické pre semitskú citlivosť. Jeho myšlienky sú odovzdávané, ako myšlienky oduševneného učiteľa svojim žiakom, ktorí potrebujú vziať vážne, radikálnym spôsobom životnú ponuku, ktorá vychádza z Evanjelia. Ním je fascinované celé posolstvo svätého Izáka Sýrskeho.Je dobré spomenúť dve významné osobnosti, na ktoré mal svätý Izák Sýrsky v našom európskom prostredí vplyv. Prvou je F. M. Dostojevský, ktorý vo svojom diele priamo či nepriamo predstavuje tvorbu svätého Izáka Sýrskeho. Najzreteľnejšie to robí vo svojom románe Bratia Karamazovci, kde do jednej z postáv, Grigorijovi, ktorý je sluhom otca Karamazova, vkladá svoju autobiografickú skúsenosť. Tam opisuje, ako “odniekiaľ si zaobstaral zbierku homílií nášho cteného otca svätého Izáka Sýrskeho, ktorého čítal s vytrvalosťou dlhé roky, bez toho aby mu porozumel. Vlastne aj preto si ho cenil a mal ho rád ešte viac”/1/.Druhou osobnosťou je svätý Filip Neri, ktorého poznáme azda viac z filmového spracovania jeho životopisu. Ide o svätca, ktorý žil v Ríme v čase po Tridentskom koncile. Bol otcom Oratória a pôvodom z Florencie. V Ríme dal začiatok výnimočnému reformnému hnutiu v katolíckej cirkvi. V jeho osobnej knižnici sa našiel spis svätého Izáka Sýrskeho: O dokonalosti kontemplatívneho života. Mnoho čŕt typických pre spiritualitu svätého Filipa Neriho, majú odvolávky v myšlienkach svätého Izáka Sýrskeho, ako napríklad sloboda v duchu, pokora, čistota srdca a tela, trpezlivosť, zrieknutie sa sveta, ale predovšetkým radosť, typická črta autentického kresťanského života/2/.Som veľmi rád, že autor tejto publikácie dáva slovenskému čitateľovi aspoň trochu nahliadnuť do sveta sýrskeho mníšstva 7. storočia, prostredníctvom svätého Izáka Sýrskeho a jeho Asketických homílii. Nech sú tieto zamyslenia inšpiráciou všetkým, ktorí túžia po autentickom živote s Kristom.

Ihneď na stiahnutie
-17%

9,90 €

Audiokniha
Audiokniha: Nad slovami sv. Izáka Sýrskeho - Homília 25-45
Audiokniha: Nad slovami sv. Izáka Sýrskeho - Homília 25-45

Miron Keruľ-Kmec

Asketické homílie svätého Izáka Sýrskeho sa považujú za najlepšiu učebnicu duchovného života. Svätý Izák Sýrsky nielen detailne predstavuje základné kroky pre budovanie intenzívneho vzťahu s Bohom, ale postupne čitateľa dvíha k duchovným výšinám.

Ihneď na stiahnutie
-15%

12,65 €

E-kniha
E-kniha: Evergetinos 3 - Výroky púštnych otcov
E-kniha: Evergetinos 3 - Výroky púštnych otcov

Miron Keruľ-Kmec

Reflexie a komentáre. Dielo Evergetinos uvádza čitateľa do umenia duchovného života prostredníctvom výberu z učenia mnohých svätých prvých desiatich storočí. Ide o praktického sprievodcu pre očistenie mysle, uzdravenie vášní a náklonností k hriechu a pre dosiahnutie vnútornej premeny, ktorá je cieľom kresťanského života a spásy. Človeku ukazuje jednotlivé kroky na ceste k zbožšteniu – theosis.

Ihneď na stiahnutie

12,90 €

E-kniha
E-kniha: Zabudnutá cesta
E-kniha: Zabudnutá cesta

Miron Keruľ-Kmec

Duchovná obnova po Covid-19 a iných krízach. Pred pár rokmi sme sa v našej farnosti Sv. Mikuláša v Barbertone rozhodli vytvoriť program pre permanentnú duchovnú formáciu. Zámerom je znovuobjavenie duchovnej tradície, ktorú nám zanechali svätí učitelia duchovného života. V podcaste Pramene som zdieľal skúsenosti s týmto programom, čo vyvolalo pozitívnu odozvu a záujem o podrobnejšie vysvetlenie tohto úsilia. To ma viedlo k zhrnutiu odpovedí do brožúrky Zabudnutá cesta – Duchovná obnova po Covid-19 a iných krízach.Názov vystihuje dve hlavné skúsenosti tých, ktorí prijali pozvanie k tejto permanentnej duchovnej formácii.Prvou je údiv nad mierou zabudnutej duchovnej múdrosti, ktorú nám zanechali svätí otcovia. Štúdium ich slov nám neustále odhaľuje duchovné zákonitosti, ktoré boli objavené počas ich zápasu o svätosť. Niekedy naprávajú naše chápanie duchovného života, inokedy dávajú porozumieť, prečo na tejto ceste stagnujeme alebo predstavujú výzvu k väčšiemu nasadeniu v našom duchovnom úsilí. Toto štúdium skutočne vedie k návratu k starobylej duchovnej tradícii, tejto zabudnutej cesty, ktorá vzišla zo skúseností veľkého zástupu svätých. Návrat k ich múdrosti bol v Cirkvi vždy sprevádzaný veľkou duchovnou obnovou.Druhú vystihujú slová jedného z účastníkov týchto formačných stretnutí: „Je to pre mňa veľkým požehnaním a som rád, že som sa odhodlal k tomuto štúdiu svätých otcov. Vnímanie všetkých tých kríz a škandálov v Cirkvi na mňa negatívne pôsobilo. Bez týchto stretnutí by som azda stratil všetku nádej a azda aj vieru.“ Iní zas zdieľali, že im to pomohlo zvládnuť situáciu spôsobenú pandémiou Covid-19, čo môžem ako farár s radosťou potvrdiť.Je pre mňa skutočne prekvapením, že tento jednoduchý program mal takú silný dopad na našu farnosť. Spočíva v pravidelných pondelkových stretnutiach, počas ktorých postupne prechádzame učenie svätých otcov, uvažujeme nad ním a pokúšame sa nájsť cestu, ako ho uskutočniť v podmienkach dnešnej doby. Samozrejme, že táto formácia sa neobmedzuje len na tieto stretnutia. Homílie, príhovory a individuálne duchovné rozhovory sú tiež prostriedkom na sprostredkovanie múdrosti svätých otcov.V brožúrke zdieľam túto našu skúsenosť duchovnej obnovy. Doplnil som ju o náčrt šiestich tém, ktorým sa v priebehu tohto roka budeme intenzívnejšie venovať. Ide o oblasti, ktoré sme počas stretnutí identifikovali, ako zabudnuté základné kamene duchovného života.Táto publikáciu nemá ambíciu ponúknuť nejaký prepracovaný program duchovnej obnovy. Ide iba o jednoduché ponúknutie skúsenosti našej farnosti s nádejou, že sa môže stať užitočnou inšpiráciou pre druhých.

Ihneď na stiahnutie
-17%

4,90 €

E-kniha
E-kniha: Nad slovami sv. Marka Asketika
E-kniha: Nad slovami sv. Marka Asketika

Miron Keruľ-Kmec

200 kapitol o duchovnom zákone. Milí priatelia, v roku masívneho šírenia vírusu Covid 19, keď sa celé ľudstvo trápi bojom s touto nebezpečnou pandémiou, nemôžem začať inak len konštatovaním, že je to pre všetkých ľudí veľká Božia výzva k obráteniu a k zameraniu sa na duchovný život. Boh nás má veľmi rád a ponúka nám svoju milosť mnohorakým, aj takým výrazným spôsobom, akým je pandémia. Chce, aby sme sa pozastavili, aby sme spomalili svoje životné tempo a hlavne, aby sme sa začali zamýšľať nad zmyslom svojho života. Lebo sa ženieme a ani nevieme za čím a kam. Áno, ľuďom často uniká duchovný rozmer ich života, a je to logické, lebo žijeme v pozemskom, materiálnom svete, ktorý nás vťahuje do toho, aby sme zmýšľali a konali len pozemsky.Svätý Marek Asketik nám ponúka vzácne myšlienky pre obohatenie nášho života. Autor tejto publikácie nám ich s pomocou Božou meditatívne rozvádza a pomáha nám ich pochopiť do hĺbky. Zaujali ma myšlienky svätca, ktorému ide o náš dobrý kresťanský život, o verné nasledovanie Ježiša Krista. Ale zaujali ma aj slová autora, ktorý pokojným, meditatívnym vysvetľovaním pomáha čitateľovi osvojovať si myšlienky sv. Marka Asketika, aby sme ich prijali do svojho života a to nielen rozumom, ale predovšetkým srdcom.Svätec konštatuje, že „každé požehnanie prichádza z Božej prozreteľnosti. Ale uniká tým, ktorí sú nevďační a záhaľčiví.“ Koľkí ľudia nevedia o svojej nevďačnosti, či záhaľčivosti? Nájdeme ich všade, aj u Bohu zasvätených osôb. V čom sa prejavuje naša veľká nevďačnosť? Prejavuje sa najmä tým, že zabúdame na nášho najväčšieho Dobrodincu a Záchrancu, že zabúdame na Ježiša Krista, ktorý prebýva v bohostánkoch našich chrámov. Čaká nás tam ako väzeň Lásky a my prechádzame popri chrámoch bez povšimnutia a bez pozdravenia Ježiša.Je priam tragédiou dnešných ľudí, že tak veľa času trávia neužitočne, napr. pred televízorom a internetom, kde nás zlý okráda najviac. Okráda nás o čas, ktorý by sme mali venovať modlitbe, vzájomnej rodinnej komunikácii, venovaniu sa deťom, či čítaniu Svätého písma a dobrých kníh. Tiež nám podsúva veľa zlých myšlienok a obrazov z filmov, ktorými zapratáva našu myseľ i srdce a vzbudzuje v nás zlú žiadostivosť, a tak komplikuje náš život.Milí čitatelia, staňme sa duchovnými ľuďmi. Starajme sa nielen o potreby tela, ale aj o potreby nesmrteľnej duše. Touto knihou sa nám dostáva do rúk dobrá pomôcka, ktorou môžeme duchovne obohatiť svoj život.Všetkým čitateľom zo srdca udeľujem archijerejské požehnanie.

Ihneď na stiahnutie
-17%

9,90 €

Audiokniha
Audiokniha: Ako sa v nás začína kresťanský život?
Audiokniha: Ako sa v nás začína kresťanský život?

Miron Keruľ-Kmec

Cesta k spáse. V každej dobe kresťania čelia veľkému pokušeniu upustiť z radikálnosti evanjelia a prispôsobiť svoj život podľa ducha doby, v ktorej žijú. Niet tomu čo vyčítať, pokiaľ toto prispôsobenie sa svetu nedeformuje vzťah s Kristom a nelimituje ho k minimálnemu formalizmu. Uvažovanie nad učením svätého Teofana Zatvornika vedie k obnoveniu alebo skôr nadobudnutiu správneho duchovného zápalu, k odstráneniu povrchného vnímania duchovného života a k sprevádzaniu na ceste, ktorá vedie k hlbokej jednote s Bohom.

Ihneď na stiahnutie
-15%

10,52 €

Audiokniha
Audiokniha: Nad slovami sv. Izáka Sýrskeho - Homília 54-64
Audiokniha: Nad slovami sv. Izáka Sýrskeho - Homília 54-64

Miron Keruľ-Kmec

Asketické homílie svätého Izáka Sýrskeho sa považujú za najlepšiu učebnicu duchovného života. Svätý Izák Sýrsky nielen detailne predstavuje základné kroky pre budovanie intenzívneho vzťahu s Bohom, ale postupne čitateľa dvíha k duchovným výšinám.

Ihneď na stiahnutie
-15%

12,65 €

Audiokniha
Audiokniha: Nad slovami sv. Marka Asketika
Audiokniha: Nad slovami sv. Marka Asketika

Miron Keruľ-Kmec

Dielo svätého Marka Asketika nachádzame vo Filokalii. Tento mních z piateho storočia ponúka zákonitosti duchovného života skoncentrované do krátkych výrokov. Jeho dielo si ďalšie generácie vážili natoľko, že sa zaužívala rada: „Predaj všetko a kúp Marka!“ Reflexie nad jednotlivými poučeniami pomáhajú človeku súčasnosti osvojiť si duchovnú skúsenosť púštnych otcov.

Ihneď na stiahnutie
-15%

12,65 €

Audiokniha
Audiokniha: Evergetinos 3 - Výroky púštnych otcov
Audiokniha: Evergetinos 3 - Výroky púštnych otcov

Miron Keruľ-Kmec

Reflexie a komentáre. Dielo Evergetinos uvádza čitateľa do umenia duchovného života prostredníctvom výberu z učenia mnohých svätých prvých desiatich storočí. Ide o praktického sprievodcu pre očistenie mysle, uzdravenie vášní a náklonností k hriechu a pre dosiahnutie vnútornej premeny, ktorá je cieľom kresťanského života a spásy. Človeku ukazuje jednotlivé kroky na ceste k zbožšteniu – theosis. Táto publikácia sa venuje 18. až 21. hypotéze, ktoré zdôrazňujú dôležitosť duchovného vedenia, poslušnosti a správneho rozlišovania pri voľbe duchovného otca. Reflexie a komentáre sú vlastne prípravou na online formačné stretnutia Filokalia Live.

Ihneď na stiahnutie
-15%

15,84 €

E-kniha
E-kniha: Z múdrosti otcov - December
E-kniha: Z múdrosti otcov - December

Miron Keruľ-Kmec

Krátke zamyslenia na každý deň. Svätí otcovia nás učia modliť sa, myslieť a žiť kresťanským spôsobom. Prinášajú múdrosť, ktorú nadobudli vlastnou skúsenosťou v duchovných zápasoch. Ponúkajú ju ďalším generáciám podobne, ako otcovia ponúkajú dedičstvo deťom, ktoré je plodom ich veľkých námah. Prijatie ich skúseností nám pomáha kráčať istejšie a rýchlejšie po ceste k spáse.

Ihneď na stiahnutie

3,90 €

E-kniha
E-kniha: Z múdrosti otcov - November
E-kniha: Z múdrosti otcov - November

Miron Keruľ-Kmec

Krátke zamyslenia na každý deň. Svätí otcovia nás učia modliť sa, myslieť a žiť kresťanským spôsobom. Prinášajú múdrosť, ktorú nadobudli vlastnou skúsenosťou v duchovných zápasoch. Ponúkajú ju ďalším generáciám podobne, ako otcovia ponúkajú dedičstvo deťom, ktoré je plodom ich veľkých námah. Prijatie ich skúseností nám pomáha kráčať istejšie a rýchlejšie po ceste k spáse.

Ihneď na stiahnutie

3,90 €

Audiokniha
Audiokniha: O duchovnom čítaní
Audiokniha: O duchovnom čítaní

Miron Keruľ-Kmec

Brožúrka je súhrnom príhovorov, ktoré zazneli počas Veľkého pôstu. Nedáva si za cieľ obsiahnuť tému asketického čítania v celej jej plnosti. Chce len poskytnúť inšpiráciu k znovuobjaveniu tohto starobylého asketického prostriedku, naznačiť čo a ako čítať, ako aj ponúknuť niekoľko praktických rád, ktoré vzišli zo života farského spoločenstva.

Ihneď na stiahnutie
-15%

4,15 €

Audiokniha
Audiokniha: Nad slovami sv. Izáka Sýrskeho - Homília 5-24
Audiokniha: Nad slovami sv. Izáka Sýrskeho - Homília 5-24

Miron Keruľ-Kmec

Asketické homílie svätého Izáka Sýrskeho sa považujú za najlepšiu učebnicu duchovného života. Svätý Izák Sýrsky nielen detailne predstavuje základné kroky pre budovanie intenzívneho vzťahu s Bohom, ale postupne čitateľa dvíha k duchovným výšinám.

Ihneď na stiahnutie
-15%

12,65 €

Audiokniha
Audiokniha: Zabudnutá cesta
Audiokniha: Zabudnutá cesta

Miron Keruľ-Kmec

Duchovná obnova po Covid-19 a iných krízach. V posledných mesiacoch sa v masmédiách ako aj v prehláseniach niektorých politikov udomácnil nový termín „a new normal“. Myslí sa tým nový stav spoločnosti, v ekonomike atď., ktorý vyvolala pandémia Covid-19. Mnohí sú presvedčení, že je nemožné vrátiť sa úplne do stavu pred touto celosvetovou krízou, a preto sa máme usilovať o vytvorenie a adaptovanie sa na podmienky, ktoré nám táto kríza nanútila. Nie je však mojím záujmom vstúpiť do tejto diskusie dneška. Chcem iba využiť tento nový termín – nový normál – na zdieľanie myšlienok a plánov obyčajného dedinského farára, ktorý sa pokúša nájsť odpoveď na otázku, na čo by sa mal dať dôraz v pastoračnej práci v týchto zmenených podmienkach. A zaiste nie som sám. Mnohí moji spolubratia rôznym spôsobom avizujú tú istú myšlienku a hľadajú základy „nového normálu“, ktorý bude vlastný životu ich farností po uplynutí tejto krízy. Dá sa však povedať, že toto hľadanie začalo dlho pred príchodom Covid-19. Vyvolalo ho mnoho znakov, ktoré indikovali úpadok kresťanského života.

Ihneď na stiahnutie
-15%

7,34 €

E-kniha
E-kniha: Nad slovami sv. Theodorosa Veľkého Asketika
E-kniha: Nad slovami sv. Theodorosa Veľkého Asketika

Miron Keruľ-Kmec

Reflexie nad krátkymi výrokmi a poučeniami svätého Theodorosa Veľkého Asketika, ktoré nachádzam vo Filokalii pod názvom „100 duchovných textov“. Zaznamenaná duchovná skúsenosť svätého Theodorosa neponúka systematické učenie o duchovnom živote. Napriek tomu je zdrojom inšpirácie a poznania mnohých jeho zákonitostí.Jedným z dôležitých prostriedkov obnovy duchovného života v našich východných katolíckych cirkvách je návrat k štúdiu diel cirkevných otcov. Tieto diela sú bohatým prameňom poznania, prežitej teológie i katechézy a cenným zdrojom inšpirácie pre duchovný život. Zvlášť ich použitie pre obohatenie našej katechézy, ale i pre prehĺbenie praxe duchovného života, môže prispieť k radikálnej obnove celého systému oboznamovania sa s pravdami našej viery a ich vnášaniu do života.Prv než by sme začali hovoriť o katechéze cirkevných otcov z hľadiska inšpirácie, ktorú nám môže poskytnúť pre našu súčasnú katechetickú prax je hádam potrebné objasniť si, či skôr pripomenúť si samotný význam slova katechéza, a to ako po jeho etymologickej stránke, tak aj v rovine historickej, ako terminus technicus, s presným štylisticko-rétorickým, metodickým i didakticko-pedagogickým významom a ohraničením.Slovo katechéza pochádza z gréckeho slova katechésis odvodeného zo slovesa katecheo, ktoré znamená ozývam sa, vyvolávam ozvenu, zvučím, rozoznievam, nechávam zaznieť hlas zdola. V prenesenom, či obraznom zmysle sa týmto slovom označuje aj spôsob vyučovania, pri ktorom učiteľovo slovo je vlastne odpoveďou na otázky, ktoré zaznievajú v žiakovi, pričom tak ide o akýsi spôsob vzájomnej a spätnej vnútornej ozveny. Ako podotýka sv. Ján Zlatoústy na úvod svojej prvej krstnej katechézy, slovo prihovárajúceho sa musí totiž vyvolať ozvenu v srdci poslucháča:“Neprihovárame sa vám preto, aby ste iba počúvali, ale aby ste si aj pamätali počuté veci a aby ste nám prostredníctvom vašich skutkov dokázali, že sa na nich pamätáte, ba vlastne nie aby ste do dokázali nám, ale Bohu, ktorý pozná tajomstvá mysle. Preto, to čomu vás učíme sa nazýva katechézou, aby vám aj vtedy, keď my nie sme prítomní, znel náš príhovor neustále v mysli.”/1/Po formálnej stránke sa katechéza vždy odlišovala od tzv. kerygmy, teda ohlásenia Božieho kráľovstva, ako aj od tzv. didaskalie, ktorá bola skôr systematickým doktrinálnym výkladom predovšetkým formou homílií, či spisov.Už v apoštolskej dobe sa stretávame s katechézou, ktorej hlásateľmi sú v prvom rade apoštoli, čoskoro sa však k nim pridávajú tzv. evanjelisti (Sk 21, 8) proroci a učitelia (Ef 4,11), využívajúci rozličné dary Božieho Ducha: prorokovať, slúžiť, vyučovať, povzbudzovať (porov. Rim 12, 6).Obsahovo sa už v apoštolskej dobe vykryštalizovali “začiatočné prvky Božích slov” (Hebr 5, 12) a to: pokánie, viera v Boha, krst a vkladanie rúk (birmovanie), vzkriesenie z mŕtvych a eschatologické témy (porov. Hebr 6, 1-3), ktoré mali priviesť k poznania a zdieľaniu základných kristologických právd, ako ich vyjadril sv. Pavol v 1 Kor 15, 3-6. Všetky tieto témy boli ale vždy ohlasované aj v spojení s trojičnou náukou (porov. Sk 19, 3), ktorá sa aplikovala už v základnej krstnej formule “v mene Otca i Syna i Svätého Ducha”, ako ju nachádzame u Mt 28, 19.Poapoštolská doba (1.-3. stor.) nám zanechala svedectvo o katechéze, ktorá vychádzajúc z biblického základu privádza adresáta k formovaniu morálnych zásad a k jeho zaradeniu do cirkevného spoločenstva, ktoré sa stáva osobitným spôsobom viditeľným predovšetkým pri eucharistickom slávení.Nepriame svedectvá o témach ranokresťanskej katechézy nám poskytujú aj prvé apológie. Aj keď apológie sú osobitným literárnym druhom so špecifickou teologickou základňou a finalitou, predsa v nich nájdeme odozvu formálnych i obsahových katechetických postupov. Prvoradý cieľ apológií - obhajoba kresťanského učenia a spôsobu života, určuje a podmieňuje aj ich obsah. Apologéti v prvom rade obhajujú ideu jediného osobného Boha, duchovného a všemohúceho, ďalej obhajujú vhodnosť, nevinnosť a pokojamilovnosť kresťanského spôsobu života, vyvracajúc falošné obvinenia z fanatizmu a sektárskych nezriadeností. Poukazujú na Písma, ako na prameň všetkej múdrosti a dokazujú, ako sa pod vplyvom čností a viery mení duchovný život kresťanov, ktorí sa tak stávajú kvasom spoločnosti.Apológie boli v istom zmysle akousi pred-katechézou, pretože pripravovali pôdu na prijatie a prehĺbenie kresťanských právd v ich kontraste s pohanským či židovským spoločensko-kultúrnym prostredím. Vyvracajúc pohanské, či židovské náboženské, ale aj spoločenské názory a tendencie, apológie dokazovali spásny Boží zásah do ľudských dejín, osobitný plán spásy, teda tú ekonómiu milosti, ktorá sa uskutočnila vo vtelenom Božom Slove, poukazujúc tak na vykupiteľské dielo Krista. Súčasne boli povzbudením k nasledovaniu kresťanských cností a k definitívnemu stotožneniu sa s kresťanskými náboženskými pravdami a životným štýlom.Medzi patristickou literatúrou, ako jej ďalší, takpovediac záverečný vývinový stupeň, majú svoje osobitné miesto spisy asketického charakteru, ktoré sú akoby pokračovaním diel katechetických, či apologetických. Smerujú k prehĺbeniu poznaných právd a ich „vstrebaniu“ do každodenného duchovného života kresťana.Tieto spisy sú teda akoby zavŕšením procesu kresťanskej formácie, ktorá prechádza cez spoznanie právd viery, ich zdôvodnenie, či obhájenie až k ich prijatiu do osobného života.Duchovné reflexie nad asketickými spismi otcov sú v súčasnosti dôležitou formou ich aktualizácie súčasnému poslucháčovi.Preto s veľkou radosťou chcem uvítať aj toto dielo, ktoré približuje, vysvetľuje a aktualizuje slová jedného z cirkevných otcov, ktorého slová boli právom zaradené aj do Filokalie, tohto pamätníka východnej duchovnosti, ktorý aj po stáročiach poskytuje inšpiráciu kresťanskému Východu ale stáva sa stále viac známy a obľúbený aj na Západe.Nech nám všetkým slová otcov i ich interpretácia poslúžia k duchovnému rastu.

Ihneď na stiahnutie
-17%

9,90 €

Audiokniha
Audiokniha: Nad slovami sv. Izáka Sýrskeho - Homília 46-53
Audiokniha: Nad slovami sv. Izáka Sýrskeho - Homília 46-53

Miron Keruľ-Kmec

Asketické homílie svätého Izáka Sýrskeho sa považujú za najlepšiu učebnicu duchovného života. Svätý Izák Sýrsky nielen detailne predstavuje základné kroky pre budovanie intenzívneho vzťahu s Bohom, ale postupne čitateľa dvíha k duchovným výšinám.

Ihneď na stiahnutie
-15%

12,65 €

Ako si očistiť srdce
Ako si očistiť srdce

Tomáš Špidlík

Kardinál Tomáš Špidlík SJ v tejto knižočke formou otázok a odpovedí ponúka jednoduchý a praktický návod, ako sa vysporiadať s pokušením, so zlými myšlienkami, ako nájsť pokoj srdca a schopnosť modliť sa. Vďaka hlbokému poznaniu východnej, najmä ruskej spirituality a nesmierneho bohatstva múdrosti cirkevných otcov ponúka osvedčené rady, poučenie i návody.V jednotlivých kapitolách prevedie čitateľa od odvekej otázky o pôvode zla, cez rozlišovanie duchov, boj s pokušeniami až po hlbokú modlitbu „srdca“.Kardinál Špidlík je láskavým, múdrym a trpezlivým sprievodcom na ceste duchovného napredovania.Kniha vyšla aj v českom jazyku: Jak očistit své srdce? (2013)

Vypredané

3,40 €

Ako bojovať so zlým
Ako bojovať so zlým

Anselm Grün

Stratégia púštnych otcov, ako zápasiť so zlými myšlienkami a neresťami. Medzi otázky, ktoré ľudstvo oddávna trápia, patria i tieto: Odkiaľ pochádza zlo? Ako môže Boh zlo dovoliť? A hoci otázka zla vo všeobecnosti ľudí oddávna znepokojuje, zlo nemožno presne vyskúmať, pretože je tajomstvom, podobne ako je tajomstvom samotný Boh.V knihe Ako bojovať so zlým sa Anselm Grün zameriava na fenomény, ktoré púštni otcovia opísali ako démonov. Cesta k Bohu ich najskôr viedla do boja s temnými silami, ktoré videli pôsobiť vo svojich želaniach, pudoch, emóciách a podobne. Ich skúsenosť nám dáva nádej do boja s týmito silami, ktoré ohrozujú i naše duševné zdravie. Aby sme sa mohli účinne brániť, dôležité je spoznať techniky a spôsob vystupovania týchto démonov. A práve o tom sa dočítate v tejto knihe.

Vypredané

10,57 €

Buď, kde jsi
Buď, kde jsi

Štěpán Smolen

Hledání stálosti v nestálé době. Do mého sebechlácholení se náhle ozval známý hlas: „Zestárni u svého díla.“ Byl to zas pouštní otec narušitel. Pohlédl jsem na něj a pomyslel si, jak je ten chlap neaktuální. Sedí celý život v nějaké jeskyni – nejspíš kdesi na Sahaře, kde každý den trvá dvanáct horkých hodin a noc dvanáct hodin mrazivých. A když vyhlédne ven z jeskyně, vidí jenom kamení. Prožívá léta stále stejných dní na stále stejném místě v rytmu stále stejných činností – tisíce odezpívaných žalmů, tisíce odpletených košíků a rozptýlení žádné. Klidně by si mohl jít do Alexandrie nebo jinam, ale on zůstává. Proč to dělá?A jak to může snést?„Jsi zvědavý?“ usmál se soused. „Však brzy uvidíš. Povedu tě.“ (ukázka)Fantaskní, lehce humorný příběh o hledání stálosti v nestálé době. Doba přeje pohybu. Těkáme z místa na místo, ze vztahu do vztahu a z webu na web. I student teologie se nechává nést proudem, dokud nepotká záhadného starce, jenž se mu stane samozvaným průvodcem na cestě. Nepřipraven – ještě v pyžamu a s kartáčkem na zuby v ruce – je nucen podniknout výpravu napříč staletími a kontinenty, až k pouštním otcům na Saharu, ale především do vlastního nitra.Titul vyšiel aj v slovenskom jazyku: Buď, kde si

Vypredané

8,63 €

Apofthegmata II.
Apofthegmata II.

Výroky a příběhy pouštních otců. Poučenia od mníchov ktorí obývali púšť v období 4. - 5. storočia po Kristovi sú zhrnuté práve t tomto druhom zväzku Apofthegmaty. Múdrosti získané prostredníctvom nich pomáhajú čitateľovi duchovne rásť. Kniha Apofthegmata II. pozostáva z krátkych anekdot, občas aj dlhších poviedok, ktoré odhaľujú udalosti, ktorých boli mnísi priamo účastní, alebo boli ich svedkami.Druhý zväzok tejto série myšlienok púštnych otcov sa zaoberá modlitbou, pohostinstvom, poslušnosťou, pokorou a vytrvalosťou v boji proti zlu.

Vypredané

9,60 €

Apofthegmata III.
Apofthegmata III.

Výroky a příběhy pouštních otců. Zasvätený život nie je len voľba, je to v prvom rade povolanie od Najvyššieho Boha. Púštni otcovia sa Bohu zasvätili celí a on ich obdaroval múdrosťou, ktorá je sprostredkovaná aj nám, ľuďom 21. storočia, prostredníctvom série kníh Apofthegmata.Pozostávajú z krátkych či dlhších príbehov z pustovníckeho života na púšti spred stovkami rokov (4. - 5. storočie). Aj vtedy sa ľudia zaoberali otázkou: Ako byť spasený? Táto otázka má stále naliehavý charakter. Možno to spôsobila nevyhnutná prítomnosť Boha v ich srdci, ale mnísi si na túto otázku dokázali odpovedať.Tretia kniha z tejto série je akýmsi uzavretím a zaoberá sa nezištnou pomocou a cnostným konaním.

Vypredané

7,66 €

Apofthegmata I.
Apofthegmata I.

Výroky a příběhy pouštních otců. Egypt v štvrtom až piatok storočí doslova prekvital povolaniami k zasvätenosti. Anónios z okolia Amoun Nitriote alebo Mrakois z Egypta, pustovník žijúci v púštiach na západ od delty Nílu. Za týmito menami sa skrývajú príbehy, ktoré sa rodili v blízkosti Boha.Žiť ako pustovník nie je jednoduché. Prináša to so sebou mnohé duchovné aj hmotné riziká.Apofthegmata obsahuje krátke texty, poviedky o živote veľkých púštnych otcov. Výroky týchto askétov boli starostlivo zhromažďované od piateho storočia. Božie slovo je aktuálne v každej dobe, a preto aj po stovkách rokov je učenie Božích ľudí zaujímavé a hodnotné pre každú generáciu.Tento prvý zväzok obsahuje deväť kapitol, ktoré sa zameriavajú na duchovný pokrok, ľútosť, sebaovládanie, chudobu, vyhýbanie sa žiadostivosti, trpezlivosť a silu, omietnutie okázalosti a zrieknutie sa súdenia druhých.

Vypredané

9,22 €

Ve škole otců pouště
Ve škole otců pouště

Marie Ancilla

V knize Ve škole otců pouště se autorce podařilo velmi názorně zprostředkovat moudrost pouštních otců dnešnímu člověku. Autorka bohatě cituje spisy otců pouště, především Kassiána, Jana Klimaka a Doroteje z Gazy.V jejich světle vykládá základy křesťanské asketiky, tedy učí prakticky bojovat proti neřestem, usilovat o ctnosti, rozlišovat svá hnutí mysli a uspořádat vztahy s bližními podle evangelia. Pozorný čtenář bude překvapen tím, jak hlubokou znalost lidského srdce měli tito mužové Boží, vzdáleni od nás staletími. Pro velký zájem vychází kniha v Karmelitánském nakladatelství už v druhém vydání.

Vypredané

9,60 €

Půst - Modlitba tělem a duší
Půst - Modlitba tělem a duší

Anselm Grün

Známý benediktinský mnich se zabývá jedním z důležitých prvků duchovního života, který se stal v poslední době v křesťanské praxi tak trochu popelkou. Anselm Grün pojednává půst z různých hledisek: biblického,lékařského,psychologického,ale především poukazuje na oprávněnost a nezbytnost postu pro duchovní růst člověka. Jako obvykle rád čerpá z životní moudrosti otců pouště a dalších učitelů duchovního života. Vychází již ve 4. vydání.

Vypredané

5,34 €

Modlitba Ježíšova
Modlitba Ježíšova

Wilfrid Stinissen

Zkoumáme-li svědectví o znění modliteb, jak je používali Otcové egyptské pouště, budeme dost překvapeni, že nalezneme všechny prvky Modlitby Ježíšovy.Úcta ke Jménu jasně vyplývá z tohoto úsloví: „Slyšíš-li mluvit o vznešeném způsobu života svatých Otců, zkus je následovat ve vzývání Jména Páně.“

Vypredané

2,81 €

Duchovní lékárnička
Duchovní lékárnička

Anselm Grün

Kto by nepoznal takéto dni: Život hádže polená pod nohy, smola sa lepí na päty, stále prítomná mrzutosť, frustrácia na každom kroku... Náladu tohto dňa nevylepší ani pocit, že nie je nikto, kto by nás miloval, kto by sa o nás zaujímal. Neustála prítomnosť protichodných pocitov.Otec Anselm Grün v knihe Duchovní lékárnička používa ako prvú pomoc Sväté Písmo. Učí, ako použiť Bibliu v každodennom živote na naladenie sa na príjemnejšiu frekvenciu.Z obsahu: nestriedmosť,nečistota,túžba po peniazoch,chamtivosť,smútok,hnev,znechutenie,túžba po sláve,pýcha.

Vypredané

8,63 €

O modlitbě
O modlitbě

Alain Durel (ed.)

S mnichy z hory Athos. Hora Athos je přes tisíc let centrem mnišského života a duchovními plícemi řeckého, ruského, balkánského i arabského pravoslavného křesťanství. Je to místo, kde se po staletí pěstuje modlitba srdce, kterou proslavila především Upřímná vyprávění poutníka svému duchovnímu otci a Filokalie. V této drobné knížce dostává slovo osm duchovních mistrů 20. a 21. století z Řecka, Rumunska a Libanonu: Josef Hesychasta, Efrém Katunakijsky, Paisij z hory Athos, Porfyr, Izák Libanonsky, Petroniu Rumunsky, Basil a Tichon ze Stavronikity. Jejich výroky o modlitbě a duchovním životě oslovují dnešní čtenáře přímostí, překvapivou úsečností a praktickou moudrostí.

Vypredané

6,31 €

Filokalie I.
Filokalie I.

Výroky otců pouště. „Encyklopedie“ duchovních textů zahrnující zkušenosti četných autorů: pouštních otců, asketů, mnichů, starců, v rozsahu 4. – 15. století. Filokalie znamená přitažlivost k duchovní kráse, která formuje srdce. Asketika totiž nevytváří „pouze“ dobrého, ale přímo krásného člověka. V tomto smyslu také překlad Teofana Zatvornika – Dobrotoljubije – vystihuje starobylý význam slova a více než morální dokonalost vystihuje zářící krásu, která proměňuje – tedy dobrotu, která navenek „vysílá“ krásu.Z rozsáhlého pětisvazkového díla zahrnuje tento 1. díl následující autory: Antonín Veliký, Makarius Veliký, Izaiáš Poustevník, Marek Asketa, Evagrius Pontský.

Vypredané

27,16 €

John Main: Ticho a hluboký klid
John Main: Ticho a hluboký klid

Paul T. Harris (ed.)

Křesťanská meditace na každý den. Tisíce lidí na celém světě obohatily svůj duchovní život o každodenní praxi křesťanské meditace a tiché modlitby, jak jí učil benediktinský mnich John Main. Jeho učení čerpá ze starobylé biblické tradice, z hinduistických upanišad i moudrosti raně křesťanských pouštních Otců.

Vypredané

9,70 €

Život sv. Antonína Poustevníka
Život sv. Antonína Poustevníka

Sv. Atanáš

Svatý Atanáš, biskup alexandrijský, sepsal kolem r. 357 „Život božského Antonína jako mnišskou řeholi ve formě vyprávění“ (svědectví Řehoře Naziánského), a to na žádost mnichů ze Západu (svědectví Evagria, překladatele životopisu do latiny). V Refugiu vychází již druhé revidované vydání Života svatého Antonína Poustevníka, otce a zakladatele egyptského mnišství. Spis měl, mezi nesčetnými plody, vliv také na obrácení svatého Augustina. Antonín přiváděl k rozumu lidi krutého srdce. Jako lékaře jej daroval Bůh Egyptu. Říkával: "Víra pochází ze stavu duše, zatímco dialektika je dovednost těch, kteří ji sestavili. V kom je skutečná síla víry, u toho jsou brzy nadbytečné i slovní důkazy. Neboť co my chápeme vírou, na to se vy ptáte ozbrojeni rozumem a často nejste schopni ani slovem vyjádřit to, co my chápeme jasně. A proto účinnost víry je lepší a pevnější než rovina sofistikovaných sylogismů."

Vypredané

4,37 €

Apofthegmata 1983 - 1990
Apofthegmata 1983 - 1990

Dom Samuel; Otec Jeroným et al.

Dom Samuel Lauras, opat trapistického kláštera v Novém Dvoře, v tomto svazku předkládá výroky otce Jeronýma, otce Patrika a otce Mikuláše, trapistických mnichů ze Sept-Fons, jak je jako novic vyslechl před třiceti lety, a doplňuje je několika komentáři a vzpomínkami.K povaze Apofthegmat nedílně patří to, že jsou určitým způsobem živoucí a tajuplná, což od čtenáře či posluchače vyžaduje, aby je přijímal s jistou poslušností podle latinského slovesa oboedire (stejně tak i české sloveso – poslouchat).Nemáme je tedy vykládat a hodnotit na základě našich osobních preferencí, nýbrž jim máme dovolit, aby jejich slova vdechla život našemu vlastnímu životu. ... Apof, jak tvrdí vzdělanci, k významu přidává rovinu vážící se k výšce. Apofthegmata. Slovo vyslovené shora, z pozice autority. Slovo, které pozvedá naslouchajícího, slovo, k němuž se i ten, kdo mu chce naslouchat, musí sám pozvednout.“

Vypredané

10,57 €

Pokora a milosrdenství
Pokora a milosrdenství

Lisa Cremacschi (ed.)

Ctnosti svatého Makaria. Ctnosti svatého Makaria jsou sebrané výroky a podobenství, připisované zejména Makariovi Egyptskému, řečenému Veliký, jedné z nejznámějších postav egyptské pouště. Podle koptské tradice žil ve 4. století v Horním Egyptě na poušti zvané Skétis. Byl to poustevník se širokým srdcem, obdařený vekou moudrostí a velkým milosrdenstvím.Pro všechny, kdo ho přišli požádat o duchovní radu, měl vždy slova naděje a povzbuzení. Své žáky vybízel, aby se horlivě věnovali modlitbě a usilovali zvláště o ctnost pokory, milosrdenství a vytrvalosti, a tak se jejich srdce mohlo stále více otevírat lásce. Jeho duchovní ponaučení nejsou rozhodně ani dnes zastaralá.

Vypredané

3,49 €

Poučné příběhy pro komořího Lausa
Poučné příběhy pro komořího Lausa

Palladios

Historia Lausiaca: příběhy egyptských mnichů sepsané biskupem Palladiem z Helenopole (asi 364—430), žákem slavného egyptského mnicha Euagria/Evagria z Pontu, pro kónstantinopolského dvořana jménem Lausos.Palladios se jako mladík vydal podobně jako Jan Cassianus/Kassián do Egypta, aby poznal proslulé mnichy, jejichž životní styl a učení formulované v poučných výrocích (apofthegmata) byly přitažlivé radikalitou v následování Krista. Euagrios patřil do intelektuálního okruhu Euagria/Evagria z Pontu a také svatého Jana Zlatoústého. Jeho vzpomínky na významné postavy egyptských pouštních otců jsou cenným svědectvím přímého účastníka zlaté éry starověkého mnišství.Čtenářkám a čtenářům, které zaujala apofthegmata pouštních otců, se tu otvírá širší vhled do jejich běžného života a duchovního světa. Palladios do svých poučných příběhů zařadil příklady pozitivní i ty méně následováníhodné.

Vypredané

7,28 €

Nebe začíná v tobě
Nebe začíná v tobě

Anselm Grün

Moudrost otců pouště. Jedna z raných autorových knih je klíčovým textem k poznání jeho díla. Jde o spirituální rozbor učení pouštních otců, především Evagria z Pontiku, o negativních i pozitivních silách (daimonion), které jsou motorem lidského jednání a myšlení.Autor vychází z tzv. spirituality zdola, tj. spirituality, která nepřeskakuje přirozená stadia lidského poznání a zrání a která lidské slabosti a poklesky nevnímá jednoznačně jako selhání, ale jako prostor k růstu a sebepoznání. Autor ve svých výkladech vychází z principů analytické psychologie C. G. Junga, kterou aplikuje na myšlení církevních otců.

Vypredané

9,07 €

Historia Religiosa
Historia Religiosa

Theodórétos

Apofthegmata syrských otců. Spis biskupa Theodóréta z Kyrru (asi 393—460) o askezi, životě a názorech křesťanských mnichů a mnišek v starověké Sýrii. Jakási apofthegmata syrských otců. Kniha o syrských asketech, o nichž podává zprávu na základě starší tradice i podle vlastních zážitků.

Vypredané

12,51 €

Který boháč bude spasen?
Který boháč bude spasen?

Klement Alexandrijský

V ediční řadě Prameny spirituality právě vychází dosud v češtině nepublikovaný útlý spis řecky píšícího církevního otce Klementa Alexandrijského. Interpretace biblického úryvku Mk 10,17–31 („Který boháč bude spasen?“) je vynikající ukázkou syntézy a propojení živé víry s kulturou slova a vzdělaností, která odpovídá moudrosti.

Vypredané

4,46 €

Z pokladnice otců
Z pokladnice otců

Tomáš Špidlík

Patristická čítanka na každý den. Tomáš Špidlík sestavil čítanku duchovních textů osvědčených autorů křesťanského starověku. Tito otcové církve nás v mnoha situacích povzbuzují s konkrétními radami a svěžími impulzy. Jejich zkušenosti sestavil otec kardinál na každý den celého roku ve formě krátkého meditativního čtení.

Vypredané

16,49 €

2 z 3
logo

Staňte sa členom ZachejClubu
a získajte množstvo výhod:

icon

Doručenie zadarmo nad 39 € pri platbe vopred (platí pre vybrané služby)

userAvatar

Overené zákazníkmi

Ďalšie hodnotenia

100%

dodacia lehota

kvalita komunikácie

* hodnotenia za posledných 90 dní

userAvatar

Terézia, pred 2 dňami

Nezistila som nevýhodu

userAvatar

Alexandra, pred týždňom

Prekvapivo velmi rychlo do 2 dni tovar bol doruceny- vsetky postupy oznamene , presne ako na webe tovar vyzeral.Bola som spokojna- odporucam vsetkym .

userAvatar

Oľga, pred týždňom

Rýchle vybavenie objednávky, som spokojná

100% zákazníkov <br/> nás odporúča

100% zákazníkov
nás odporúča

Zdroj: Heureka.sk

Zachej magazín

Prihláste sa do newslettra a získajte pravidelné informácie o super ponukách, akciách a zľavách. Zo zasielania sa môžete kedykoľvek odhlásiť.

Možnosti doručenia

zasielkovnaparcelPostcourierGls

Možnosti platby

visamastercardtatraslspvubapplePaygooglePay
heureka_icon

ShopRoku 2021

Finalista - Knihy a e-čítanie

Copyright © 2013 - 2024 Zachej.sk