Knihy o Slovensku

Knihy o Slovensku

(50 produktov)

"Slovensko mladé, rodisko moje, aj mohyla mojich kostí..." Slovensko možno rozlohou aj históriou za ...

Filtre

Kategórie

Najobľúbenejšie
Najnovšie
Najlacnejšie
Najdrahšie
Najvyššia zľava
E-kniha
E-kniha: Júlia
E-kniha: Júlia

Martin Rázus

Očarujúce dievča Júlia, jej gavalier a „dobrý duch“ Gašpar a príbeh odohrávajúci sa v historickom Brezne. Román o krivde a pravde, bezpráví a práve. Proti intrigám moci a ľudskej zlovôli, ale pravda predsa len zvíťazí. Nejde to ale bez odvahy, vzájomnej solidarity a mravného odhodlania. Klasika zo Zlatého fondu SME.

Ihneď na stiahnutie

2,95 €

E-kniha
E-kniha: Opisy krajov slovenských
E-kniha: Opisy krajov slovenských

Karol Alexander Modrányi

Opismi slovenských krajov obohatil K. A. Modrányi vlastivedno-cestopisnú literatúru na Slovensku. Je to cenný dokument snáh štúrovskej mládeže poznať Slovensko, jeho minulosť a súčasnosť a prehĺbiť svoj citový vzťah k nemu. Klasika zo Zlatého fondu SME.

Ihneď na stiahnutie

2,95 €

E-kniha
E-kniha: O Slovensku a slovenskej literatúre
E-kniha: O Slovensku a slovenskej literatúre

Jaroslav Vlček

Súbor článkov o slovenskom literárnom a kultúrnom živote z pera literárneho kritika, historika, redaktora a vydavateľa Jaroslava Vlčka. História zo Zlatého fondu SME.

Ihneď na stiahnutie

3,45 €

E-kniha
E-kniha: Slováci — vývin ich národného povedomia 2
E-kniha: Slováci — vývin ich národného povedomia 2

Július Botto

Július Botto zhrnul výsledky svojich historických výskumov v dvojzväzkovom diele Slováci — vývin ich národného povedomia. Podáva široký obraz politického, hospodárskeho a kultúrneho života na Slovensku od Samovej ríše až do prelomu 19. a 20. storočia. Slovenská história zo Zlatého fondu SME.

Ihneď na stiahnutie

2,95 €

E-kniha
E-kniha: Slováci — vývin ich národného povedomia 1
E-kniha: Slováci — vývin ich národného povedomia 1

Július Botto

Július Botto zhrnul výsledky svojich historických výskumov v dvojzväzkovom diele Slováci — vývin ich národného povedomia. Podáva široký obraz politického, hospodárskeho a kultúrneho života na Slovensku od Samovej ríše až do prelomu 19. a 20. storočia. Slovenská história zo Zlatého fondu SME.

Ihneď na stiahnutie

2,95 €

E-kniha
E-kniha: Moruša
E-kniha: Moruša

Iboja Wandall-Holm

V roku 1942 utiekla ako devätnásťročná zo Slovenského štátu do Maďarska. Prežila Osvienčim i pochod smrti do Ravensbrücku a o svojom osude, ale aj o osude vojnovej Európy napísala túto úžasnú knihu, ktorá bola v roku 2001 v Dánsku vyhlásená za knihu roka. Iboja Wandall-Holm, dánska spisovateľka, vyrástla v predvojnovom Liptovskom Mikuláši. Po začiatku deportácií židovských obyvateľov do vyhladzovacích táborov utiekla spolu so svojimi dvomi mladšími sestrami do Maďarska. Tri mladé dievčatá tak postihlo neželané kruté „dobrodružstvo“, ktoré ich povodilo špinou, ostnatým drôtom a nemerateľným utrpením vojnovej Európy. Moruša Iboje Wandall-Holm je dôležitým kamienkom do mozaiky dejín vojnového Slovenského štátu i tragédie slovenských Židov. Nie je však len o tom, nie je len rozprávaním o vojne a pekle koncentrákov. Je aj o nádeji, o láske, o nesmiernej cene ľudského života i o obrovskej túžbe žiť a neprestať byť človekom

Ihneď na stiahnutie
-24%

9,10 €

E-kniha
E-kniha: Miriam
E-kniha: Miriam

Fero Rajec

​Autentický príbeh z nedávnych slovenských dejín. Autentický príbeh z nedávnych slovenských dejín. Miriam Grossmanová nemala ľahký život. Počas Slovenského štátu prišla o svojich najbližších, ktorým sa už nepodarilo odísť do Palestíny. Jej spomienky sa spájajú s rodným domom a so susedmi, ktorí jej zachránili život. Spomienky si nechávala pre seba, nechcela nimi priťažiť synovi. Až na sklonku života sa rozhodla svoj príbeh nahovoriť do diktafónu a zanechať ich synovi, ktorého pre emigráciu vyše dvadsať rokov nevidela.

Ihneď na stiahnutie
-33%

7,99 €

Posledné kusy
V prvom roku nežnej slobody
V prvom roku nežnej slobody

Julo Rybák

Autor prináša čitateľovi ďalšie voľné pokračovanie literárneho spracovania jeho denníkových záznamov, zachytávajúcich jeho vnútorné prežívanie prvého roka nežnej slobody (1990) v hlbokom duševnom a korešpondenčnom spojení s Pavlom Straussom.„Revolúcia, ktorá nechce zmeniť človeka, je iba surový boj o moc.“ Pavol Strauss – Za mostom času Titul voľne nadväzuje na pred časom vydané tituly autora Jula Rybáka. Dielo autor venoval 170. výročiu narodenia Pavla Országha Hviezdoslava.Vydanie titulu ako hlavný partner podporil Fond na podporu umenia.

Skladom

11,64 €

V jubilejnom roku 2000
V jubilejnom roku 2000

Julo Rybák

Záznamy zo zápisníka január - december 2000. Dielo predstavuje ďalšie voľné pokračovanie literárneho spracovania denníkových záznamov autora tentoraz mapujúcich krok za krokom jeho vnútorné prežívanie jubilejného roku 2000 na pozadí celkovej situácie na Slovensku a vo svete.

Skladom

14,55 €

Posledné kusy
Arne
Arne

Bjornstjerne Bjornson

básne a polemiky. Björnstjerne Björnson bol nielen vynikajúci nórsky prozaik, básnik a dramatik, ale do povedomia malých národov (aj slovenského národa) sa na prelome 19. a 20. storočia zapísal najmä obranou ich práv: práva na vlastný jazyk, na rovnoprávnosť, na vzdelanie v národnom jazyku. Arne, básne a polemiky je čosi ako björnsonovská čítanka: obsahuje jeden z najlepších severských románov, tucet básní (medzi nimi aj text nórskej hymny), niekoľko polemických článkov, ktorými tento laureát Nobelovej ceny reagoval na správy o utláčaní Slovákov, o tragických udalostiach v Černovej pred 100 rokmi, úryvky zo spomienok českého intelektuála E. Lederera na stretnutie s Björnsonom, kompetentný doslov českého nordistu M. Humpála, ale aj poctu severskému bardovi z pera M. Rúfusa a L. Lajčiaka.Kniha vyšla k 175. výročiu narodenia B. Björnsona a je bohato ilustrovaná fotografiami a faksimile článkov. Väčšinu textov preložila K. Motyková, niekoľkým básňam dal slovenskú podobu M. Richter.

Skladom

3,85 €

Michal Zamkovský: Spovedal som Slovensko
Michal Zamkovský: Spovedal som Slovensko

Pavol Rábara; Imrich Gazda; Michal Zamkovský

Rozhovor o stave slovenskej duše. „Na jednej strane odmietame existenciu diabla, na druhej strane všetko démonizujeme.“ Aj takto v knihe Michal Zamkovský: Spovedal som Slovensko poukazuje na stav duše dnešného človeka. Veľmi citlivým a otcovským spôsobom rozpráva o svojich skúsenostiach zo spovednice, podáva pomocnú ruku ľuďom, ktorí nevedia, ako a z čoho sa majú spovedať. Hovorí o úlohe kňaza-psychológa, keďže ľudia často hľadajú riešenia tam, kde ich niekto vypočuje.„Spovednica nie je vyšetrovacia miestnosť, ale dom Otca, kde sa človek môže vrátiť a pocítiť milosrdenstvo a objatie.“Kniha s podnázvom Rozhovor o stave slovenskej duše nás prevedie životným príbehom kňaza a rehoľníka Michala Zamkovského, dozvieme sa o potrebnosti a účinnosti ľudových misií, ale tiež tu nájdeme odpovede na otázky, na ktoré sa možno bojíme alebo hanbíme nahlas opýtať: hriechy proti 6. prikázaniu,do akej miery je potrebné hriech pri vyznaní opísať,ako je to s manželstvom uzatvoreným „na rýchlo“ pre tehotenstvo ženy,spoveď ľudí, ktorí žijú v neplatnom manželstve,ale aj veľa ďalších otázok, ktoré pramenia z každodenného života človeka.

Vypredané

10,57 €

(Za)milovaná
(Za)milovaná

Mária Martina Marthini

Moja cesta s Cestou. (Za)milovaná – Moja cesta s Cestou je skutočný príbeh zo slovenského prostredia. Kniha je svedectvom mladej ženy, do ktorej života vstúpil Boh a prevrátil ho naruby. Či lepšie povedané, dal všetko na to správne miesto. Je to osobná spoveď, ktorá nezostáva len na povrchu. Autorka vystupuje zo svojej zóny komfortu, je autentická a miestami až mrazí svojou otvorenosťou a túžbou svedčiť o Pravde. Skryté zákutia svojho srdca prenecháva v dojímavej vydanosti Bohu, aby ich obnažil, dotkol sa ich a uzdravil.Recenzia (Za)milovaná na stránke blog.zachej.sk (Za)milovaná – Moja cesta s Cestou poteší aj ako darček.

Vypredané
-12%

6,95 €

Levy prichádzajú
Levy prichádzajú

Vladimír Palko

Prečo Európa a Amerika smeruju k novej tyranii (doplnené vydanie). Kniha dlhoročného podpredsedu KDH Vladimíra Palka sa stáva veľmi úspešnou a populárnou nie len v konzervatívnych kruhoch. Poďakovanie a uznanie ku knihe vyjadril v osobnom liste aj emeritný pápež Benedikt XVI.Vladimír Palko sa v knihe rozhovoril na tému súčasnej situácie v Amerike a Európe. Autor tu veľmi zrozumiteľne opisuje a posudzuje svetové i slovenské udalosti celospoločesnkého rámca, a taktiež ich dopad na súčasnú kresťanskú politiku. Kniha Levy prichádzajú prináša objasnenie príčin momentálnej protikresťanskej politiky na Slovensku aj v zahraničí. Taktiež sa tu autor zamýšľa, ako vyriešiť momentálne pomery, v ktorých protikresťanská politika víťazí a sila konzervativizmu prehráva. Kniha si ambicióznym spôsobom kladie otázku, či je možné skĺbiť vieru a politiku v treťom tisícročí a pokúša sa na túto neľahkú vec odpovedať.Kniha Levy prichádzajú dáva jasne najavo, aké dôležité je v momentálnej situácii rozkolov a nejednoty bojovať proti vytrácaniu Boha v záležitostiach štátu. Kniha vyšla aj v českom jazyku: Lvi přicházejí (2016).

Vypredané

14,74 €

Mengeleho dievča
Mengeleho dievča

Veronika Homolová Tóthová; Viola Stern Fischerová

Skutočný príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory. "Bola som Mengeleho dievča. Jedna z mnohých, ktoré museli zniesť jeho pokusy. Jedna z mála tých, ktoré to prežili. A možno som jediná, ktorá ho porazila – on a jeho tím mi robili veci, po ktorých by som už nikdy nemala spoznať ten najväčší dar – držať v náručí vlastné dieťa. Porazila som ich dvakrát. Mám dve skvelé dcéry. Bola som vo svojom živote neskutočne šťastná, aj absolútne zlomená. Stratila som veľkú lásku, aby som pomaly a postupne našla takú, čo pretrvala celý život. Prežila som štyri koncentráky..." (autorka)Kniha Mengeleho dievča je biografickou spomienkou Violy Stern - Fischerovej o tom, ako 2. svetová vojna kruto zasiahla do života jednej židovskej rodiny žijúcej v Lučenci.

Vypredané

15,42 €

DVD: Ján Pavol II. - Priateľ slovákov
DVD: Ján Pavol II. - Priateľ slovákov

Maličké Slovensko navštívil až trikrát - v rokoch 1991, 1995 a 2003. Prečo toľká pozornosť? Kde pramení jeho vrúcny vzťah ku Slovákom a Slovensku? Prečo do nás vkladal toľkú nádej? K hrobu tohto veľkého pápeža denne prichádzajú zástupy pútnikov. Rodičia jeho generácie mu privádzajú predstaviť svoje deti. Je to pápež ich života. Názvy námestí, ulíc, škôl a inštitúcií i mnohé obrazy a sochy Jána Pavla II. pripomínajú súčasníkom jeho príklad a posolstvo. Jazyk: slovenský. Titulky: anglické. Celková dĺžka: 43 min.

Vypredané

3,88 €

Kvapky požehnania
Kvapky požehnania

Dvadsať skutočných slovenských príbehov o Božích zázrakoch uprostred nás. Tak veľmi to potrebujeme – hovoriť a počúvať o tom, čo Boh koná v našich životoch. Otvoriť dvere nádeji, nechať kvapky požehnania dopadnúť do stredu našich sŕdc. Prijať osvieženie, pocítiť, že Kristus je tu uprostred nás v Žiline, v Šarišských Michaľanoch, v Bratislave aj v Lackovej. Lebo žiadna iná téma nemá prvenstvo, keď sa Božie deti rozhodnú vyrozprávať skutky Pánove. Kniha, ktorú máte pred sebou, je vzácnou zbierkou skutočných príbehov zo slovenského kresťanského prostredia. Tvorí ju dvadsať výherných príspevkov zo súťaže Napíšme spolu knihu, ktorú vyhlásilo vydavateľstvo Kumran.sk a internetový portál Cestaplus.sk. Nechajme spŕšku Božích dotykov, odpustenia, útechy a uzdravenia dopadnúť na vyschnutú zem našich pochybností a znechutenia a zažime silu svedectva. V roku 2018 vyšla ďalšia kniha príbehov a svedectiev zo slovenského prostredia Vánok požehnania.

Vypredané

5,72 €

Slováci, apoštoli Slovanov
Slováci, apoštoli Slovanov

Elena Šubjaková

Pápež Ján Pavol II. vo svojej homilii, ktorú predniesol v SÚSCM v Ríme dňa 8.11.1981, Slovákom odkázal:„Moji drahí, zostávajte verní dedičstvu otcov sv. Cyrila a Metoda. Žite podľa neho neprestajne, ochraňujte ho v tej istote, že ono je základom vašej duchovnej velkosti a skutočnej kultúrnej výšky vášho národa.“Z pôvodných prameňov vyplýva, že byzantskí misionári Konštantín Cyril a Metod pôsobili ako apoštoli iba u Slovákov. Symbolom ich duchovného dedičstva sa stal dvojkríž, dnes národný aj štátny znak Slovenska.Práve dvojkríž aj po 1100 rokoch neomylne hovorí jasnou rečou o tom, ktorému národu skutočne patrí cyrilo-metodská história a kde bolo územné jadro staroslovenskej Moravy. Dielo bratov zo Solúna, ktorého základy boli položené v slovenskej zemi, cez ich žiakov zapustilo hlboké korene takmer v celom slovanskom svete. Historickou pravdou preto ostáva:Svätci Cyril a Metod boli apoštolmi Slovákov a nasledujúc ich stopy, stali sa Slováci apoštolmi Slovanov.

Vypredané

14,26 €

Najkrajšie pútnické trasy
Najkrajšie pútnické trasy

František Turanský; Daniel Kollár; Karol Mizla

25 turistických trás po Slovensku. 25 turistických trás k najkrajším pútnickým miestam na 208 stranách, ktoré obsahujú:tipy a zaujímavosti na trasách205 farebných fotografiíprofily trásitineráre a prevýšenia trásmapové výrezy so zakreslenými trasami...

Vypredané

14,50 €

Odkedy sme Slováci?
Odkedy sme Slováci?

Milan S. Ďurica

Pôvod Slovákov a kresťanstvo. Od straty stredovekej štátnosti sa vystriedali na našom území tatárske, husitské, turecké plienenia, potom odnárodňovacie procesy zo strany južných i západných susedov až po polstoročie medzinárodnej ateistickej komunistickej tyranie. To všetko slovenský národ prežil a prekonal, až si znova vytvoril najúčinnejší nástroj ochrany a obrany národnej podstaty, ktorým je suverénna štátnosť.Milan S. Ďurica, univerzitný profesor teológie a historických vied, publicista a prekladateľ pôsobil 14 rokov na Pápežskej saleziánskej univerzite v Turíne - Ríme, 35 rokov na historickej Univerzite v Padove a 12 rokov na Univerzite Komenského v Bratislave. Bol poradcom prípravnej komisie Druhého vatikánskeho koncilu.

Vypredané

0,81 €

Po priamych cestách
Po priamych cestách

Štefan Hlaváč

Štefan Hlaváč (autobiografia). Kňaz Štefan Hlaváč (1903 – 1983) ovplyvnil niekoľko generácií ľudí. Tí, ktorí sa s ním stretli osobne, spomínajú naňho ako na láskavého človeka a obetavého kňaza, ktorý bol ochotný vziať na seba kríž a kráčať za svojím Majstrom.Vo svojej autobiografii pútavo zachytáva nielen životné míľniky, ale aj jednotlivé epochy 20. storočia, pričom pozoruhodne opisuje praktiky komunistického režimu, ktoré neobišli ani jeho.

Vypredané

11,64 €

Prechádzky slovenskou prírodou
Prechádzky slovenskou prírodou

Miroslav Saniga

Január • • • December. Docent Miroslav Saniga, ornitológ, milovník prírody, zanietený fotograf a kresliar, pozýva čitateľa na skutočné prechádzky slovenskou prírodou. Dokonca to berie ako poslanie tejto knihy, povzbudiť človeka, aby sa vydal do prírody, kde je každá chvíľka jedinečná. Neopakovateľne a čarovné zážitky v prírode zachytáva aj v tejto knihe. Zanietené texty a nádherne fotografie vás donútia obdivovať slovenskú nádheru od januára až do decembra. Nenechajte si ujsť túto krásu, ktorú nám daroval náš Stvoriteľ!

Vypredané

12,42 €

Archa zmluvy
Archa zmluvy

Rastislav Puchala

2. vydanie. Rastislav Puchala je autorom príbehu jedného východoslovenského gazdovského rodu s názvom Archa zmluvy. Próza nesie znaky tradičného rozprávania a poskytuje pohľad na históriu a osudy roľníctva (nielen) istej spišskej dediny. Okrem zobrazenia vzťahu k viere a Biblii naznačuje i vzťah k pôde a tradíciám.

Vypredané

12,51 €

Rok v prírode
Rok v prírode

Miroslav Saniga

Fascinujúce fotografie, zaujímavé príhody so zvieratami, rozprávanie pretkané láskou ku všetkému živému – to je ďalšia kniha známeho vedca a popularizátora Miroslava Sanigu. Zoznamuje nás s dejmi, ktoré v prírode prebiehajú pravidelne počas roka a pozýva nás prežiť dobrodružstvo ich spoznávania priamo v lone hôr, lúk či parkov.Ako autor hovorí: "Prial by som si, keby vás jej čítanie vtiahlo do diania v zákutiach prírody, odkiaľ sa vám bude len ťažko-preťažko vracať do reálneho sveta. Ak po jej prečítaní pocítite väčšiu potrebu navštevovať skaly, hory, či lúky, bude to pre mňa najkrajšia odmena. Moje srdce by veľmi potešilo, keby sme sa stretli niekde na potulkách a mohli by sme spolu obdivovať krásy a velebnosť našej prírody."

Vypredané

9,12 €

CD - Svätý Ján Pavol II. Slovákom
CD - Svätý Ján Pavol II. Slovákom

Ján Pavol II.

výber z homílií a príhovorov pápeža Jána Pavla II. (v slovenčine). Prvý pozdrav Slovensku 13.09 (z homílie na vajnorskom letisku v Bratislave 22. apríla 1990)S odvahou do budúcnosti 2.50 (z príhovoru na záver svätej omše 22. apríla 1990)Slovenské dejiny sú kresťanské 5.05 (z príhovoru na letisku M. R. Štefánika v Bratislave 30. júna 1995)Vďaka za vernosť Kristovi 9.54 (z príhovoru v Dóme sv. Martina v Bratislave 30. júna 1995)Mládež – budúcnosť Slovenska 9.53 (z príhovoru na stretnutí mládeže v Nitre 30. júna 1995)Modlite sa za dar pokoja 3.37 (z príhovoru pred modlitbou sv. ruženca v bratislavskomkostole uršulínok 1. júla 1995)V dome Panny Márie 5.00 (z homílie v národnej mariánskej svätyni v Šaštíne 2. júla 1995)Posolstvo a význam mučeníctva 3.48 (z homílie počas kanonizácie troch košických mučeníkovna letisku v Košiciach 3. júla 1995)Dedičstvo sv. Cyrila a Metoda 7.55 (z príhovoru ku gréckokatolíkom v Prešove 2. júla 1995)Pútnik z Ríma na Mariánskej hore 2.25 (z príhovoru pred modlitbou Anjel Pána v Levoči 3. júla 1995)Rozlúčka pod Tatrami 7.30 (z príhovoru na letisku v Poprade 3. júla 1995)Slovensko má veľkú úlohu 2.59 (z príhovoru na osobitnej audiencii v Ríme 9. novembra 1996)Celkový čas: 74.19 min

Vypredané

4,85 €

Uzdravenie Slovenska, „srdca“ Európy 2
Uzdravenie Slovenska, „srdca“ Európy 2

Václav Kocián

Čo o tom povedal Ján Pavol II.?. Prvý diel knihy Uzdravenie Slovenska, „srdca“ Európy sa zaoberal kritickou situáciou Slovenska a hľadaním základných duchovných východísk z nej vo svetle vízie Jána Pavla II., Písma a znamení časov.Druhý diel v tom pokračuje a navrhuje pomerne kompletné východisko z krízy. Je ním uskutočnenie vízie a programu, ktorý nám odovzdal Ján Pavol II., najmä počas svojej tretej návštevy Slovenska 11. až 14.9.2003.Kniha je rozdelená do 3 častí: časť podáva obraz našej situácie a výsledky hľadania východiska z 1. dielu. časť „Boží plán pre nás podľa Jána Pavla II.“ obsahuje ťažiskové prejavy a témy, ako sú vízia o Cirkvi a Slovensku a o našej úlohe v zjednotenej Európe, podmienky blahodárnej budúcnosti pre všetkých, programové priority a stratégia pre nás, najmä evanjelizácia, konverzia ku Kristovi a „očistenie pamiatky“.časť „Naše povolanie podľa Jána Pavla II.“ obsahuje posolstvá k Božiemu ľudu, ktoré nás pobádajú „zatiahnuť na hlbinu“ kresťanského života podľa Evanjelia a Skutkov apoštolov, a tak sa otvoriť pre novú „jar Ducha“.

Vypredané

1,94 €

Démonizmus v živote a literatúre
Démonizmus v živote a literatúre

Ján Chryzostom Korec

Táto publikácia je zameraná na tému démonizmu, ktorá je v súčasnosti ešte viac aktuálna než v minulosti. Pomáha nám ujasniť si základné idey Dobra a Zla a ich historické realizácie spolu s vybratými literárnymi obrazmi. To všetko totiž tvorí dôležitú zložku všeľudských, a teda aj našich slovenských dejín.Predmetom tejto eseje je tak jeden z najstarších sprievodných javov kultúrneho vývoja ľudskej spoločnosti, ktorého stopy nachádzame nielen vo Svätom písme, ale už aj v prvopočiatkoch gréckej filozofie. V našej intelektuálnej formácii sa tejto téme doteraz venovala, žiaľ, len veľmi malá pozornosť.

Vypredané

0,87 €

Bratislava a okolie pre deti
Bratislava a okolie pre deti

Daniel Kollár; Viera Poláková

25 najkrajších výletov + maľovaná mapa. Bratislava a okolie pre deti je tretím dielom edície Výlety s deťmi, ktorý ponúka 25 najkrajších výletov pre deti v Bratislave a jej okolí. Množstvo informácií, textov, fotografií a ilustrácií je ideálnym námetom na plánovanie rodinných výletov a zmysluplného trávenia voľného času s deťmi. Doplnkom knihy je aj maľovaná mapa Bratislavy a okolia s naznačenými výletmi. Kniha a mapa sú vložené do plastového obalu a vytvárajú spolu jeden celok.

Vypredané

16,44 €

V práci za povznesenie národa
V práci za povznesenie národa

Magda Irová (ed.); Pavol Stanko (ed.)

Spomienky ministra hospodárstva Slovenskej republiky 1939 - 1945. Výber memoárových a polemických textov z pozostalosti Dr. Gejzu Medrického (1901 - 1989) ponúka pomerne komplexný „autoportrét" jednej z neprehliadnuteľných osobností slovenského verejného života prvej polovice 20. storočia a zároveň aj jeden z možných náčrtov obrazu obdobia, v ktorom pôsobil. Nájdeme v nich aj viaceré detaily umožňujúce pochopiť širšie súvislosti v pôsobení jedného politika, ktorý zanietene presadzoval slovenskú svojbytnosť a neváhal zobrať na svoje plecia bremeno zodpovednosti v čase, keď vývoj dospel k získaniu štátnej samostatnosti, no zároveň bolo potrebné čeliť nepriaznivej geopolitickej realite, pohybovať sa neustále v hraničných situáciách a vzdorovať vplyvu vtedajšej absolútne dominujúcej mocnosti, nacistického Nemecka.Dlhoročnú novinársku prax G. Medrický zúročil o desaťročia neskôr, keď ako dôchodca vytrvalo zaznamenával rozličné udalosti svojho činorodého života s úmyslom zachovať pre potomkov svedectvo o vlastných snaženiach i snaženiach svojej generácie. Čitateľ sa tak môže stať svedkom jeho mladosti v rodnej Radvani, gymnaziálnych čias v Banskej Bystrici na sklonku Uhorska alebo napríklad angažovania sa v riešení sociálnych otázok študentstva. Jeho pôsobenia ako ministra sa dotýka rozsiahly elaborát komentujúci rozličné aspekty ním vedenej hospodárskej politiky Slovenskej republiky. Záverečnú časť knihy tvoria texty, v ktorých Medrický reagoval na podnety spravidla poskytnuté mu súvekou (komunistickou, československou) publicistikou.Na vloženom CD je kniha G. Medrického Minister spomína z roku 1993.

Vypredané

18,33 €

Stredoveké pramene cirkevnej hudby na Slovensku
Stredoveké pramene cirkevnej hudby na Slovensku

Eva Veselovská; Rastislav Adamko; Janka Bednáriková

Cieľom publikácie Stredoveké pramene cirkevnej hudby na Slovensku je sprístupnenie najnovších vedeckých výskumov stredovekej hudobnej kultúry z územia Slovenska. Monografia autorského kolektívu Eva Veselovská - Rastislav Adamko - Janka Bednáriková predkladá najdôležitejšie poznatky a vyhodnotenia vzácnych stredovekých rukopisov z časového obdobia od druhej polovice 9. storočia do začiatku 16. storočia. Ide o prvú reprezentatívnu publikáciu prameňov stredovekej hudobnej kultúry Slovenska. Kniha je vedeckým výstupom dlhoročných pramenných výskumov v slovenských knižničných, archívnych a muzeálnych inštitúciách v kontexte staršej literatúry a najnovších poznatkov. Spracované stredoveké pramene prezentujú fascinujúci obraz stredovekej hudobnej kultúry z územia Slovenska, ktorý bol napriek veľkým materiálnym stratám bohatý a jedinečný.

Vypredané

16,98 €

Náboženský atlas Slovenska
Náboženský atlas Slovenska

Juraj Majo; Dagmar Kusendová

Cieľom Náboženského atlasu Slovenska je priniesť v komplexnej forme informácie o náboženskej štruktúre Slovenska za posledných 160 rokov. Atlas je obsahovo rozdelený na tri základné časti.Prvá časť je venovaná vývinu záujmu dobových bádateľov o náboženskú štruktúru obyvateľstva Slovenska od konca 18. po začiatok 21. storočia. Prináša základné informácie najmä o topografických lexikónoch, ktoré vznikali koncom 18. a v prvej polovici 19. storočia.Druhá časť atlasu je venovaná kartografickému zobrazeniu náboženskej štruktúry obyvateľstva Slovenska. Obsahuje mapy s kartograficky spracovanými údajmi zo sčítaní obyvateľstva z rokov 1851 až 2011, spolu 14 sčítaní. Na väčších mapách je zobrazená náboženská štruktúra Slovenska na úrovni obcí, na menších mapách je zachytená náboženská štruktúra na úrovni miest a okresov. Výsledky sčítania za celé územie Slovenska sú prezentované na samostatnom štruktúrovanom kruhovom grafe. Mapy a graf sprevádza krátky informačný text obsahujúci základné informácie o sčítaní obyvateľstva, na podklade výsledkov ktorého mapy vznikli.Posledná, tretia časť atlasu je zameraná na zhodnotenie zmien konfesionálnej štruktúry na našom území od počiatkov výskytu kresťanstva a židovstva s detailnejším pohľadom na vývoj v rokoch 1869 až 2011. Údaje o početnosti najvýznamnejších konfesií sú z každého sčítania v moderných dejinách prezentované na úrovni okresov v záverečnej časti atlasu.

Vypredané

9,65 €

Uzdravenie Slovenska, „srdca“ Európy 3
Uzdravenie Slovenska, „srdca“ Európy 3

Václav Kocián

Čo nám hovorí Duch cez Písmo a dejiny?. Na prednej strane obálky sú tri najvýznamnejšie chrámy Slovenska s patrocíniom sv. Jána Krstiteľa: hlavný chrám slovenskej cirkevnej provincie, metropolitná katedrála v Trnave, gréckokatolícka katedrála v Prešove a chrám v geograficko-symbolickom strede Európy na Jánskom vrchu na Kremnických Baniach. Na tejto strane je najvýznamnejší katolícky chrám sveta: „Matka a hlava všetkých kostolov Ríma a celého sveta“, Bazilika sv. Jána Krstiteľa a sv. Jána Evanjelistu v Lateráne.„Som presvedčený, že nejde o číru náhodu, ale o znamenie pre kľúčovú úlohu Cirkvi: pripraviť cestu pre Pána Ježiša do súčasnej Európy..."Sv. Ján Krstiteľ ako Kristov ohlasovateľ... vyzýval na pokánie a sám bol v modlitbe a pôste úplne obrátený k Pánovi a naplnený jeho prítomnosťou.... Pokánie a modlitba sú hlavnými kľúčmi k prebudeniu a uzdraveniu Slovenska a Európy. Ale niekto ich musí ohlasovať a svojím svedectvom dosvedčovať ako Ján.(citované z tejto knihy, str. 30)

Vypredané

2,91 €

Uzdravenie Slovenska, „srdca“ Európy 1
Uzdravenie Slovenska, „srdca“ Európy 1

Václav Kocián et al.

Stane sa Slovensko požehnaným „srdcom“ Európy?V čase, keď Slovensko i celá Európa je v kríze a zlo rastie rýchlejšie ako dobro, znejú nám povzbudzujúce slová Jána Pavla II. o našej úlohe v Európe ako sen. Tento sen je však z Ducha a preto sa splní, ak uveríme a poslúchneme. Zavrátime tak hrozbu spojenú s integráciou a staneme sa požehnaným „srdcom“ Európy, ktoré veľmi významne prispeje k pokroku európskeho kontinentu. Najprv sa však treba obrátiť ku Kristovi, jedinému Vykupiteľovi človeka, a v jednote uzmierovať Boha, búrať falošné oltáre, lámať kliatby, ktoré ovládajú Slovensko, a uzdraviť choré srdce Slovenska. Prečo a ako na to, o tom sa možno dočítať v piatich kapitolách tejto knihy.„Slovensko má osobitnú úlohu pri budovaní Európy tretieho tisícročia. Dobre si to uvedomte! Je povolané ponúknuť svoj veľmi významný príspevok k pravému pokroku európskeho kontinentu. ... Slovensko je povolané ponúknuť Európe predovšetkým dar svojej viery v Krista a oddanosti Panne Márii.“

Vypredané

2,91 €

Najkrajšie pešie prechody
Najkrajšie pešie prechody

Daniel Kollár; Tomáš Trstenský

Najkrajšie pešie prechody vychádza v edícii Po Slovensku.25 najkrajších peších prechodových trás po Slovensku na 208 stranách - 219 farebných fotografií - časové rozvrhy, výškové profily a prevýšenia - mapové výrezy so zakreslenými trasami - tipy a zaujímavosti na trasách

Vypredané

14,50 €

Prístav pokoja
Prístav pokoja

Hana Zelinová

Román od Hany Zelinovej Prístav pokoja opisuje život rodiny Smrečianskych na zemianskej kúrii v Smrečanoch v Liptove, zamerala sa aj na manželské a milenecké vzťahy, často s osudovými následkami. Najdôležitejšie zo všetkého je pre nich byť pánom a paňou tohto kaštieľa, ktorý už len svojou existenciou poznačuje osudy ľudí, ktorí v ňom žijú a z generácie na generáciu si ho odovzdávajú. A tak v záujme zachovania zemianskej kúrie uzatvárajú manželstvá, kde vonkoncom nezáleží na láske, porozumení, no hlavné je, že kaštieľ zdedia ich potomkovia. A preto je taký život plný dramatických udalostí.Dej knihy je od začiatku do konca plný napätia, osudy jednotlivých postáv sú strhujúce, až tragické.Napriek všetkému však kúria ostáva prístavom pokoja... nádejou, že sa v nej budú rodiť nové haluze smrečianskeho rodu.Gazduj s ňou tak, ako najlepšie budeš vedieť, lebo kúria, to nie len majetok. Je to oveľa viac, len to neviem vypovedať. Akési svedomie. Akýsi dôkaz, že sme tu a že tu budeme ako svoji medzi svojimi.

Vypredané

11,59 €

Prírodný atlas Slovenska
Prírodný atlas Slovenska

Daniel Kollár; Kliment Ondrejka

V aktualizovanom vydaní Prírodného atlasu Slovenska je územie Slovenska rozdelené na jednotlivé mapové listy, na ktorých sú zakreslené najzaujímavejšie prírodné lokality a chránené územia od rozľahlých národných parkov po najmenšie prírodné rezervácie či prírodné pamiatky. Najvýznamnejšie prírodné lokality sú znázornené čiernou farbou, žltá podkladová farba ešte väčšmi zvýrazňuje ich zaujímavosť.V úvode nechýba stručná charakteristika osobitostí a pozoruhodností slovenskej prírody rozčlenená do piatich základných kapitol. Slovné i obrazové charakteristiky sa začínajú zaujímavosťami povrchu a končia sa zaujímavosťami ochrany prírody. Okrem prírodných lokalít zapísaných do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO sme do atlasu zaradili aj prírodné zaujímavosti, ktoré z pohľadu autorského tímu najvýraznejšie charakterizujú rozmanitosť slovenskej prírody, a ich lokálny, regionálny alebo národný význam z hľadiska formovania a vzhľadu prírodnej krajiny.V závere je podrobný register a legenda ku kartografickým značkám.

Vypredané

9,95 €

PravDADA
PravDADA

Ján Litecký Šveda

Ďalšia kniha spisovateľa a hudobníka, priekopníka blues na Slovensku, prináša súbor politicko-historických esejí, ale aj menších glos s „dnešnými“ témami ako sú napríklad: multikulturalizmus, bratislavské sochy, 14. marec, či vládcovia Slovenska po „nežnej“ inscenácii.Uhol pohľadu je konzervatívny, to znamená slovenský a kresťanský. Napriek zložitým témam sa autor snaží písať odľahčeným a často ironickým jazykom, aby nás súčasný marazmus už načisto neubil. Časť textov bola uverejnená v rôznych časopisoch, niektoré boli rozosielané internetom ako samizdaty. Rovnako ako vo svojom blues je autor načisto úprimný.

Vypredané

7,66 €

Miriam
Miriam

Fero Rajec

​Autentický príbeh z nedávnych slovenských dejín. Miriam Grossmanová nemala ľahký život. Počas Slovenského štátu prišla o svojich najbližších, ktorým sa už nepodarilo odísť do Palestíny.Jej spomienky sa spájajú s rodným domom a so susedmi, ktorí jej zachránili život. Spomienky si nechávala pre seba, nechcela nimi priťažiť synovi. Až na sklonku života sa rozhodla svoj príbeh nahovoriť do diktafónu a zanechať ich synovi, ktorého pre emigráciu vyše dvadsať rokov nevidela.

Vypredané

11,59 €

Ku koncepcii a vývoju slovenskej histografie
Ku koncepcii a vývoju slovenskej histografie

Richard Marsina

Súbor prác nestora slovenskej historiografie, profesora Richarda Marsinu ponúka zaujímavé čítanie pre každého, kto sa chce dozvedieť viac o tom, ako sa formovalo slovenské historické myslenie v minulých storočiach, či aké prekážky muselo prekonávať ešte i v storočí minulom.Keďže profesor Marsina bol jedným z priamych účastníkov tohto procesu, majú jeho texty nie len osobitnú autenticitu, ale najmä váhu, podloženú postavením, ktoré si v odbornom prostredí vybudoval. Významnú časť knihy tvoria príspevky, v ktorých sa odráža jeho zameranie na naše najstaršie dejiny, pričom významný súbor štúdií ku svätoštefanským legendám je tu publikovaný po prvý raz. Za osobitný prínos možno pokladať prehľadné predstavenie osobností, ktoré významne ovplyvnili bádanie o slovenských dejinách.

Vypredané

17,46 €

Okolo Slovenska na bicykli
Okolo Slovenska na bicykli

Peter Jankovič

22 cyklistických trás. Pre všetkých, ktorí obľubujú dlhšie cyklovýlety je určená kniha po trochu nezvyčajnej trase – Okolo Slovenska. Prejdeme po nej viac ako 1 800 km a povedie nás počas 22 dní po cestách, ktoré sa nachádzajú čo najbližšie pri hranici a sú zjazdné bicyklom. Každý deň nám ponúka dve trasy. Jedna je určená pre tých menej zdatných a pohodových cyklistov, ktorí chcú okolitú krajinu viac obdivovať. Druhá, je trasou pre náročných a je určená pre naozaj zdatných cyklistov a zavedie nás na ťažšie dostupné miesta, prípadne nám vyberie dlhšie úseky. 22 cyklistických trás po hranici Slovenskatipy a zaujímavosti na trasách farebné fotografiepanoramatické fotografieprofily trásitineráre a prevýšenia trásmapové výrezy so zakreslenými trasami

Vypredané

12,56 €

Záhadné miesta 2. diel
Záhadné miesta 2. diel

Ján Lacika

132 tajomných a zaujímavých miest. Slovensko ponúka množstvo najrôznejších tajomstiev a záhad. Nie náhodou preto po prvom diele knihy Záhadné miesta, ktorá sa venuje tajomným javom a udalostiam západného Slovenska je tu druhý diel o záhadách stredného a severného Slovenska. Čitateľ v ňom navštívi Turiec, Liptov, Tatry, Spiš či Šariš a oboznámi sa s pestrou ponukou ich záhad okorenenou aj mnohými legendami či povesťami.

Vypredané

13,53 €

2 z 3
logo

Staňte sa členom ZachejClubu
a získajte množstvo výhod:

icon

Doručenie zadarmo nad 39 € pri platbe vopred (platí pre vybrané služby)

userAvatar

Overené zákazníkmi

Ďalšie hodnotenia

100%

dodacia lehota

kvalita komunikácie

* hodnotenia za posledných 90 dní

userAvatar

PAVOL, 24.3.2024

žiadna

userAvatar

Ľubomír, 20.3.2024

Veľmi dobrý. Zatiaľ nemám zlú skúsenosť

userAvatar

JOZEFÍNA, 19.3.2024

Obchod je nedaleko môjho bydliska, s dlhou otváracou dobou.

100% zákazníkov <br/> nás odporúča

100% zákazníkov
nás odporúča

Zdroj: Heureka.sk

Zachej magazín

Prihláste sa do newslettra a získajte pravidelné informácie o super ponukách, akciách a zľavách. Zo zasielania sa môžete kedykoľvek odhlásiť.

Možnosti doručenia

zasielkovnaparcelPostcourierGls

Možnosti platby

visamastercardtatraslspvubapplePaygooglePay
heureka_icon

ShopRoku 2021

Finalista - Knihy a e-čítanie

Copyright © 2013 - 2024 Zachej.sk